انواع کپسول آتش نشانی و کابرد آن
کپسولهای آتش نشانی جزء مهمترین تجهیزات اطفاء حریق هستند که به شکل استوانه فلزی محکم تولید میشوند. با فشردن اهرمی که روی استوانه قرار دارد مواد خاموش کننده آتش درون کپسول به بیرون روانه میشود. این کپسولها به صورت دستی و چرخدار تولید شده و به فروش میرسند. در درون انواع کپسول آتش نشانی با توجه به نوع آتش، موادی وجود دارد که سبب خاموش شدن آتش میشود. در ادامه به بررسی انواع کپسول آتش نشانی و کاربرد هر یک می پردازیم.
انواع کپسول آتش نشانی
انواع کپسول آتش نشانی در اندازههای مختلف و با مواد داخلی گوناگون تولید میشوند. در صورتی که اندازه کپسول بزرگ باشد آن را بر روی چرخ مخصوص حمل خواهند کرد. گاهی نیز کپسول در مکان ثابتی نصب میشود که در این حالت نیز به آنها کپسول آتش نشانی چرخدار گفته میشود. تفاوت دیگر کپسولهای آتش نشانی مربوط به نوع مواد داخل آن است. انواع این کپسولها عبارتند از:
- کپسول پودر و گاز
- کپسول CO2
- کپسول فوم
- کپسول آب و گاز
- کپسول بیوورسال
وزن کپسول ها بین 12 تا 14 کیلوگرم می باشد که اگه از این بیشتر شود باید با چرخ استفاده شود. کپسول هایی که بدون چرخ هستند به روی دیوار با بست مخصوص نصب می کنند. ارتفاع مناسب از زمین 1 متر و بیست سانتی متر می باشد.
کپسول ها یک دسته نگه دارنده دارند که با آن می توان جا به جا کرد و جهت فعال نشدن کپسول یک پلمپ بین اهرم و دسته نگه دارنده قرارد دارد و مانع عمل کردن کپسول می شود. هنگام استفاده می بایست پلمپ را بکشید و اهرم را فشار دهید. یک شیلنگ هدایت کننده به کپسول ها وصل می باشد که در کپسول های CO2 به شکل شیپوری است.
در هنگام استفاده از کپسول باید بدانیم از چه نوعی استفاده کنیم تا عملکرد بهتری در مواجهه با حریق داشته باشیم.
برای مشاهده خدمات شارژ کپسول آتش نشانی کلیک کنید.
کپسول co2
کاربرد کپسول های CO2 بیشتر در اماکن سر بسته برای خاموش کردن وسایل برقی می باشد. کپسول های گازی یا co2 برای خاموش کردن حریق هایی استفاده می شود که از طریق برق شروع شده است. برای مثال مکان هایی مانند اتاق سرور و یا کامپیوتر که دستگاه های حساسی هستند از این نوع کپسول ها استفاده می شود.
کپسولهای آتش نشانی حاوی مواد Co2 تحت فشار شدیدی قرار دارند؛ بنابراین آنها را با فلز یک تکه تولید میکنند. جنس فلز کپسول از آلومینیوم است چراکه اگر آن را از فولاد بسازند وزن بسیار سنگینی پیدا میکند و حمل و نقل آن بسیار دشوار خواهد شد. از این نوع کپسول حاوی موادCo2 برای اطفاء حریق ناشی از جریان الکتریکی همانند جرقههای برقی و دو کلاسB, C استفاده میشود. توصیه میشود در محیطهای سربسته نیز از کپسول Co2 استفاده کنید، چون هیچ گونه اثری از خود در محل اطفاء حریق به جای نمیگذارد.
توجه: دقت داشته باشید برای اطفای حریق از نوع الکتریکی یا برقی باید قبل از شروع عوامل اطفا، برق را قطع کنید و سپس اقدام به اطفاء حریق نمایید.
کپسول آب و گاز
این نوع کپسول برای حریق هایی که درون سوز هستند کاربرد دارد و به هنگام استفاده حدود 60 ثانیه طول می کشد تا تخلیه کامل شود. برای خاموش کردن کاغذ و چوب و مبل و فرش کاربرد دارد. این را هم باید در نظر داشت که این نوع کپسول ها را هم نباید برای اطفاء وسایل الکتریکی و برق استفاده نمود، چرا که از کپسولهای آتش نشانی آب و گاز برای خاموش کردن حریق از آب استفاده میکنند. مواد درون این کپسول همانطور که از اسمش پیداست آب و گاز است. از آب به عنوان ماده خاموش کننده آتش و از گاز به منظور پرتاب آب و خارج کردن آن از کپسول استفاده میشود. بهتر است در منازل خود حتما یکی از این کپسولها را داشته باشید، چون میتواند بیشتر آتش سوزیهایی که در منزل رخ میدهند را غیر فعال کند.
کپسول فوم
یکی دیگر از انواع کپسول آتش نشانی، کپسول فوم است. این کپسول حاوی کف بوده و از مواد کفی برای اطفاء حریق استفاده میکند. از این نوع کپسول برای آتش سوزیهای کلاسA وB استفاده میکنند. در صورتی که وسیله برقی تست هدایت ۳۵ کیلو وات را انجام داده باشد، میتوان هنگام آتش گرفتن آن از کپسول آتش نشانی فوم استفاده کرد. این کپسول هم همانند آب و گاز می باشد و بر روی حریق های برقی کاربردی ندارد. این نوع کپسول برای خاموش کردن مایعات قابل اشتعال استفاده می شود.
کپسول پودر و گاز
ماده داخل کپسولهای اتش نشانی پودر و گاز یا همان پودری، همانطور که از اسمش پیداست به شکل پودر بوده و از مجموعه مواد شیمیایی که از آنها میتوان برای خاموش کردن آتش استفاده کرد، تشکیل شده است. کپسولهای آتش نشانی پودری از دو روش خاموش کننده پودر و هوا، خاموش کننده پودر و گاز برای برای تخلیه پودر خود استفاده میکنند. پودری که داخل کپسول قرار دارد خود به دو دسته پودر شیمیایی و پودر خشک تقسیم میشود.
از پودر شیمیایی برای اطفاء حریق گروههایB, C, A استفاده میکنند. پودر شیمیایی به صورت معمولی و چند منظوره تولید میشود که ترکیبات این دو با یک دیگر متفاوت است. پودر شیمیایی معمولی از ترکیباتی چون پتاسیم کلرید، بیکربنات اوره پتاسیم، بیکربنات پتاسیم و بیکربنات سدیم تشکیل شده است. پایه مواد تشکیل دهنده پودر شیمیایی چند منظوره نیز فسفات آمونیوم است.
تفاوت کپسول پودر و گاز در مواد خاموش کننده استفاده شده داخل سیلندر می باشد. این نوع کپسول برای خاموش کردن مایعات اشتعال زا منشأ الکتریکی و گازهای اشتعال زا استفاده می شود. کپسول های پودر و گاز در وزن های 1، 2، 3، 4، 6، 12، 25، 50 کیلویی در بازار عرضه می شوند. کپسول های 25 و 50 کیلویی با چرخ حمل می شوند.
مکان هایی که ما می توانیم از کپسول پودر و گاز استفاده کنیم عبارت انداز: منازل، دفاتر، پارکینگ ها، شوفاژخانه، کارخانه مواد شیمیایی و … استفاده می شوند. این نوع کپسول برای خاموش کردن آتش سوزی نوع A B C می باشد. برای استفاده از این کپسول بهتر است در محیط های سر بسته استفاده نکنیم.
در مکان هایی مانند اتاق رایانه یا تجهیزات رایانهای، مکانهای محل استقرار تجهیزات الکتریکی، اتاقهای جراحی، آزمایشگاهها و مکانهای دارای ابزار دقیق، مکانهای تهیه و طبخ غذا مانند رستورانها نباید استفاده نمود.
کپسول بیوورسال
از کپسول بیوورسال برای خاموش کردن مواد جامد مثل پارچه چوب پلاسیک روغن ها گازوئیل و تینر استفاده می شود. این کپسول ساخت کشور المان است و از موادی بر پایه گیاهی ساخته شده است که برای حفظ محیط زیست ساخته شده است. کپسول بیوورسال برای خاموش کردن آتش های پر حجم ساخته شده است و توانایی مهار آتش تمامی گروه های حریق بجز برق را دارد. این نوع کپسول غیر سمی، دوستدار محیط زیست، عدم برگشت شعله، عدم خورندگی و توانایی بسیار بالا برای مهار آتش های پر حجم برخی از ویژگی های این محصول می باشد. برای خاموش کردن آتش گروهA وB میتوان از انواع کپسول آتش نشانی بیوورسال که دوست دار محیط زیست است، استفاده کرد. این نوع کپسول به راحتی میتواند تمام عواملی که سبب آتش سوزی میشوند را مهار کرده و سریعا از وسعت گرفتن آتش سوزی جلوگیری کند.
کپسول آتش نشانی خیس
برای خاموش کردن آتش کلاس F میتوان از کپسول آتش نشانی خیس استفاده کرد. مواد داخل این کپسول، مواد شیمیایی خیسی هستند که میتوانند آتش سوزی چرم و روغن را مهار کند.
سخن آخر
برای خاموش کردن آتش مواد مختلف بایستی از انواع کپسول آتش نشانی با توجه به کلاس آتش سوزی استفاده کرد. مواد داخل هر کدام از این کپسولها توانایی خاموش کردن آتش در کلاس مخصوص به خود را دارند؛ بنابراین برای اطفاء حریق سریع بایستی انواع این کپسولها و کاربرد آنها را شناخت تا بتوان از بهترین کپسول متناسب با نوع آتش استفاده کرد.
برای مشاوره و خرید انواع کپسول آتش نشانی با شماره 02146129623 تماس بگیرید.




